Wszyscy robią teraz ciasta z owocami, ponieważ jest na nie sezon. Również je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta.
Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć.
Mąkę ziemniaczaną, tortową, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy maślanej dodawać partiami sypkie składniki na przemian ze śmietaną. Dokładnie wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie.
Pieczenie – formę o wymiarach 22 x 12 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 40-50 minut. Jak już ciasto będzie wyrośnięte i nabierze lekko brązowego koloru oznacza że jest upieczone. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu musi być suchy.
Thermomix
- do naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5
- wyjąć ubite białka, odstawić na bok
- wyjąć motylek
- do naczynia miksującego dodać masło i cukier, utrzeć czas 1,5 minuty, obroty 5
- dodać żółtka, utrzeć czas 30 sek, obroty 5
- przesiać przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia
- do masy maślanej dodać składniki suche i śmietanę, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5
- zgarnąć ciasto z boków naczynia, zmiksować czas 15 sek, obroty 6
- dodać ubite białka i wymieszać za pomocą kopystki
- piec jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.