Jest to stary przepis na babkę, jeszcze jak przekazywano sobie przepisy” drogą pantoflową” Bardzo dobra babka, polecam.
Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym utrzeć na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, powoli dodawać do jajek nie przerywając mieszania. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na chwilkę, potem odcedzić i dodać do masy. Masło roztopić i wrzące powoli wlewać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, jeśli macie taką formę jak ja sylikonową to nie trzeba smarować.
Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 10 minut, potem zmniejszyć gaz do 180C i piec 50 minut.
Zawsze sprawdzajcie stan upieczenia babki za pomocą drewnianego patyczka , musi być zupełnie suchy.
Polać polewą czekoladową lub lukrem, smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.