Bagietka mmm, pachnie w całym domu. Mimo późnej pory nie mogłam się powstrzymać, z dżemikiem i masełkiem , mniam.
Rozkruszone drożdże, wodę, cukier, 1 łyżkę mąki wymieszać w garnuszku, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. Teraz jest tak gorąco że po 8 minutach zaczęły mi wypływać.
Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą i rozczynem, wyrabiać ciasto ok 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę, posmarować lekko oliwą. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich bagietki.
Umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze, bagietki ponacinać z wierzchu ukośnie. Posmarować wodą z odrobiną soli. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 220C.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić na raszkach. Pyszne wystarczy masełko i do szczęścia już nic nie trzeba 🙂
Smacznego
Nic prostszego jak zrobić ciasto drożdżowe w thermomiksie, wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego,czas 3 minuty, naczynie zamknięte , interwał
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.