Jest to przepis na bagietki, które będą gotowe na śniadanie i nie trzeba wstawać o 5 rano 🙂 żeby je przygotować. Ciasto przygotować wieczorem, całą noc rośnie a rano trzeba upiec.

bagietki

Drożdże wykruszyć do maślanki, dodać sól,cukier, mąki, dokładnie wyrobić ciasto, aż stanie się elastyczne.  Miskę lekko wysmarować oliwą i wrzucić ciasto, przykryć folią aluminiową i zostawić tak do rana.

Następnego dnia podzielić ciasto na 3 części, następnie rozwałkować, formując prostokąt. Końce ciasta składać wzdłuż krótszych boków, następnie zrolować do środka dłuższe boki, zlepić ciasto i uformować bagietki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z następnym ciastem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Jak już bagietki wyrosną, posmarować je delikatnie wodą wymieszaną ze szczypta soli i ponacinać ukośnie.

Pieczemy bagietki w nagrzanym piekarniku do 240C i pieczemy 20-30 minut.

Możecie upiec z tego ciasta również bułeczki.

bułki

Bagietki były pyszne, polecam.