Zrobiłam sobie dzisiaj na obiad bakłażany, bardzo je lubię, są super. Można je faszerować różnymi farszami. Dzisiaj dodałam trochę schabu, ale równie dobrze smakowałoby bez mięska. Dla męża usmażyłam nasz schabowy, a dla mnie było właśnie to danie. Smakowało mi bardzo.

faszerowana oberżyna

Bakłażana umyć, przekroić na pół i osolić. Zostawić tak długo, aż puści wodę, wtedy ją zlać i wytrzeć ręczniczkiem papierowym do sucha.

pieczona oberżyna

Przygotowanie farszu – na patelnię położyć masełko lub odrobinę oleju, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, por pocięty najpierw w poprzek, potem w cienkie pół plasterki, schab pocięty w drobne cienkie kawałki, słodką paprykę w proszku, chilli drobno posiekaną,  posiekany czosnek, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.  Smażć tak długo, aż por i pieczarki puszczą wodę.

oberżyna faszerowana mięsem

Następnie dodać pokruszoną mozzarellę i łyżkę jogurtu naturalnego, wymieszać. Suchy farsz nałożyć na półówki bakłażana, ułożyć  je w żaroodpornym naczyniu. Na patelnię wylać dowolny sos. Ja użyłam mój adżika, ale można dodać sos pomidorowy, będzie również pyszne. Zagotować i wylać na dno naczynia, omijając bakłażany.

Nagrzać piekarnik do 180C i piec pod przykryciem 35 minut, po tym czasie otworzyć naczynie i położyć dodatkowo kawałki sera mozzarella lub inny . Zapiec jeszcze 5 minut, ser musi się rozpuścić.

wegetariańskie jedzenie

Z tym pieczeniem jest znowu różnie zależy czy bakłażany są mniej lub bardziej twarde, radzę Wam po tym czasie który podałam sprawdzić czy są już miękkie. Moje były, ale pamiętam jak ostatnio robiłam musiałam przedłużć troszeczkę czas pieczenia.

Ta porcja jest na jednego bakłażana, jeśli zrobicie więcej to wszystkie składniki trzeba zwiększyć.

Podawać z ryżem lub z bułeczką, są puszniusie. Smacznego