W Anglii bardzo popularne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Mocny smak bananów, chrupiące płatki migdałów, lekko wilgotne ciasto, długo świeże.

ciasto z bananani

Masło roztopić dodać cukier i wymieszać, odstawić do przestudzenia. Banany obrać, połamać na mniejsze kawałki i zmiksować.  Jajka ubić i dodać zmiksowaną masę bananową, wymieszać. Wlać przestudzone masło i wymieszać, następnie dodać mąkę,sól, proszek do pieczenia, sodę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec wsypać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać.

babka bananowa

Forma do babki o wymiarach 12×22 cm.

Małą podłużną formę do babki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku 170C przez 1, 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 10 minut. Zawsze sprawdzić stan upieczenia za pomocą patyczka, patyczek drewniany po wyciągnięciu ciasta musi być suchy.

długo świeża babka

Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyciągamy z formy i układamy na raszkach. Jak już ciasto będzie chłodne polać polewą.

bananowe ciasto

Smacznego, ciasto jest naprawdę pyszne.

Thermimix – wbić jajka, dodać banany, czas 20sek, obroty 4

– dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, esencję waniliową, czas 15sek, obroty 5

– dodać roztopione masło z cukrem, czas 15 sek, obroty 5

– dodać płatki migdałów i wymieszać już łyżką.