Ciasto jest tak kruche, że można by powiedzieć że jest z ciasteczek. Trochę czasu ciasto musi być w zamrażarce, ale potem to już szybko i bez problemu. 

ciasto

Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Można zrobić za pomocą robota kuchennego, ale wtedy obroty pulsacyjne.

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3/4 do 1/4, Włożyć ciasto do woreczków, spłaszczyć i do zamrażarki. na co najmniej 3 godziny. Blaszkę o wymiarach   30 cm x 25 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie blaszki.

Ciasto kruche w thermomix – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do naczynia miksującego. Wymieszać interwał, czas 1 minuta. Następnie wyjąć i ugnieść rękoma. reszta jak wyżej.

ciasto

Pieczenie spodu – piekarnik rozgrzać do 190 C i piec spód ciasta 15 minut. Przestudzić.

Przygotowanie pianki – wiśnie odcedzić na sitku. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli wsypywać cukier, nie przerywać ubijania. Podczas ubijania dodawać również proszek budyniowy, cukier puder, olej. Dokładnie wszystko wymieszać.

Wylać piankę na podpieczone i ostudzone ciasto, obłożyć wiśniami. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto kruche.

Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 30-35 minut. Ciasto musi nabrać rumieńca. Ostudzić całkowicie.

Można ciasto polać lukrem, ale nie jest to konieczne.

Pianka w thermomix 

  • nałożyć motylek, wlać białka, ubić 3 minuty, obroty 3,5
  • ubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, olej. Robić to w kolejności jak napisałam

Smacznego. Życzę miłych chwil z pysznym kawałkiem ciasta.