Ten barszcz robiłam już 25 lat temu i do dzisiaj zawsze robię w ten sam sposób.

barszcz czerwony

Fasolę zalać wodą żeby była przykryta i zostawić na kilka godzin. Do garnka wlać wodę , włożyć mięso wołowe z kością , osolić i zagotować, zdjąć szumy. Zmniejszamy temperaturę  i gotować tak długo aż fasola będzie lekko miękka. W miedzy czasie, kroimy pomidory na mniejsze kawałki, do garnuszka wlać wodę i wrzucić pomidory, lekko osolić. Gotować, aż pomidory się rozpadną i powstanie papka pomidorowa. Zmiksować, następnie przetrzeć przez sitko.

Thermomix, wrzucić pokrojone pomidory, dolać wodę, trochę soli.

Zmiksować obroty 7 , czas 8 sek. Następnie gotować pomidory,  czas 10 minut, temperatura 100C, obroty 2.

Zmiksować drugi raz czas 8 sek, obroty 10

Teraz czas na warzywa, marchew obrać, pokroić w drobną kostkę, tak sam pietruszkę, seler, por pokroić drobno, buraki oskrobać i pokroić w cienkie plasterki.

barszcz

Dodać warzywa i czysty wywar z pomidorów, listek laurowy, ząbki czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować około 15 minut. Warzywa powinny być miękkie.

barszcz ukraiński

W osobnym garnku ugotować ziemniaki razem z kapustę w osolonej wodzie. Jak już ziemniaki są miękkie dodać wszystko razem z wodą do zupy.Dodać także przecier pomidorowy, sok z cytryny, cukier. Wszystko dokładnie wymieszać , gotować kolejne 2 minuty.

Podać z łyżką śmietany. Również dobrze smakuje bez śmietany.

zupa z buraków