Następny przepis na bigos, ale tym razem z winem. Bardzo dobry smak, alkohol wyparuje więc nie obawiajcie się że to z alkoholem i dzieci nie mogą go jeść.

bigos

Kapustę poszatkować, kapustę kiszoną pokroić drobno,ząbki czosnku posiekać,pieczarki i kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę poszatkować. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulkę z boczkiem i lekko obsmażyć, wtedy dodać pieczarki, kiełbasę. Smażyć mieszając, aż kiełbasa się lekko przysmaży. Do dużego garnka wrzucić posiekaną białą kapustę, kapustę kiszoną razem z wodą, przesmażone pieczarki i kiełbasę, mięso pokrojone z małe kawałki, listki laurowe, suszone grzyby,ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego, pomidory z puszki, wlać wino,przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Z solą uważajcie, kapusta kiszona ma dużo soli więc zawsze posmakujcie, soli dodać zawsze można 🙂

bigos

Dolać wody, żeby uniknąć przypalenia, gotować trzeba długo więc nie ma obawy że bigos będzie za wodnisty, woda wyparuje podczas długiego gotowania. Ja dolewam wody kilkakrotnie w małych ilościach. Na koniec jak już bigos jest wystarczająco ugotowany stoję przy nim i cały czas mieszam, wtedy już nie wolno dolewać wody bo wyjdzie zupa. Jeśli użyjecie garnka elektrycznego do powolnego gotowania to nie trzeba już się martwić tylko ustawić na wolne gotowanie i zostawić na kilka godzin. Na drugi dzień znowu gotować. Bigos jest najlepszy gotowany kilka razy. Ja zawsze gotuję go drugi raz na drugi dzień, czasami i trzeci. Bigos można zamrozić lub włożyć w słoiczki i zagotować lub zjeść od razu.

Trochę zabawy z bigosem, ale warto. Smak niebo 🙂