Jest to pyszne delikatne ciasto z truskawkami. Kiedyś bardzo często je piekłam z różnymi owocami, bardzo proste niezawodne ciasto. Jest to ciasto na małą blaszkę.
Truskawki umyć, dokładnie wysuszyć. Do miski wsypać cukier, wbić jajka, wlać mleko i rum. Rum można ominąć, ale ja dodałam. Umieścić miskę nad parą i ubijać, aż cukier się rozpuści a masa podwoi swoją objętość i stanie się puszysta, gęstsza. Stopić masło i powoli wlewać do masy nie przerywając mieszania, ubijać chwilkę.
Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i migdały, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 27×20 cm, na górze rozłożyć truskawki, nie za dużo bo zrobi się zakalec.
Piekarnik nagrzać do 170C i piec ciasto 40-45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i po 10 minutach wyjąc z blaszki.
Posypać ciasto cukrem pudrem.
gin
19 czerwca, 2015 o 12:26
Z pewnością było pyszne 🙂
kuchcik8
19 czerwca, 2015 o 13:31
Uwielbiam truskawki, teraz są najsmaczniejsze, wiec trzeba ten czas wykorzystać