Chciałam zrobić zrazy , ale potem sobie pomyślałam, że zrobię coś innego. Bitki w sosie mój mąż bardzo lubi więc był zachwycony.

wołowe mięso z sosem

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawione mięso solą, pieprzem, papryką ostrą. Smażyć z dwóch stron aż lekko się się mięso zarumieni, dodać szalotki i smażyć przez chwilkę. Podlać lekko wodą dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone grzybki i przecier pomidorowy, pokrojoną drobno chilli. Doprawić do smaku.

mięso wołowe w sosie

Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie, uważając żeby się nie wygotowała woda. Musimy podlewać co jakich czas i  przemieszać. Smażyć na niskiej temperaturze. Ja gotowałam około 1,5h, może trochę dłużej.

Sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody, ale nie jest to konieczne . Zależy ile wody dolewacie. Ważne żeby nie gotować zbyt mocno, sos jest lepszy jak gotuje się bardzo wolno.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą, smacznego