Po długim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście ciasto. Bardzo proste i pyszne. W ciągu pół godziny było gotowe. Oczywiście  z całej porcji trochę dłużej. Ja zrobiłam z połowy porcji. 

ciasto

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, na gładką masę. Mieszając dodawać po 1 jajku. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia. Dokładnie wmieszać w ciasto.

ciasto

Blaszkę o wymiarach 23-30 wyłożyć papierem i wylać ciasto.  Oderwać końcówki od agrestu i ponakłuwać. Rozłożyć agrest na cieście.  Rozłożyć agrest w odstępach. Ilość którą podałam nie jest dokładna. Agrestu nie może być za dużo. Powinien być w odstępach 3 cm.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C i piec 35-40 minut.

Ostudzić i polać lukrem.

Lukier – do cukru pudru wlać trochę wrzącej wody. Wymieszać, polać nim zimne ciasto.

ciasto

Thermomix wykonanie

  • do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta
  • za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia. Dodać jajka, wymieszać, obroty 5, 30 sekund
  • dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, wymieszać, obroty 6 czas 1 minuta
  • reszta jak wyżej.

Ciasto pyszne, polecam