Przygotowanie  ciasta ciasta jest chyba najprostsze jakie znam. Ciasto pyszne mokre, polecam.

jabłecznik

Thermomix wykonanie

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wymieszać obroty 4,5, czas 30 sekund
  • za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, wymieszać obroty 5, czas 10 sekund
  • reszta jak przy wykonaniu za pomocą miksera

Wykonanie za pomocą miksera – do miski wrzucić wszystkie składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę za pomocą miksera.

Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłuszka w grubsze plasterki.

jabłecznik

Wymiary blaszki 25 x 30 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Obje wersje są dobre. Na górze ciasta rozłożyć plasterki jabłka.

Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 40- 45 minut. Ciasto musi urosnąć i nabrać rumieńca. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone.

jabłecznik

Ostudzić ciasto i polać lukrem.

Super błyskawiczne ciasto, polecam.