Bardzo proste i szybkie ciasto. Jest to chyba najstarszy przepis w mojej rodzinie. Mamuśka robiła go bardzo często, dodając różne owoce. Ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne.
Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub olejkiem waniliowym lub śmietanowym, dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką puszystą masę.
Na górę poukładać połówki śliwek, jeśli użyjecie dużych to pokroić je na 6 kawałków.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić, Można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Ciasto zachwyca swoją prostotą, polecam bardzo.
rysiaa
10 października, 2015 o 13:27
witam! czy mogę dodać śliwki mrożone?
kuchcik8
10 października, 2015 o 14:06
Radziłabym Ci świeże, ale jak masz mrożone to muszą być dobrze rozmrożone i odcedzone, wtedy powinno być dobrze. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ciasto jest pyszne.