Szybko i pysznie. Nic prostszego i w godzinę ciasto jest gotowe do jedzenia.
Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć śliwkami. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią do góry. Obsypać górę ciasta cukrem.
Pieczenie – blaszka 24- 28 cm, nagrzać piekarnik 160 C, góra i dół i piec 50-55 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak po wyjęciu będzie suchy to ciasto jest gotowe.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać 1 minuta, obroty 5
- za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków, zmiksować ponownie czas 10 sekund, obroty 6
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.