Ciasto jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Takie ciasto robi się bardzo szybko i każdy da sobie radę. 

ciasto

Wykonanie – białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i ponownie ubijać. Teraz kolej na żółtka, które muszą być dodawane w małych odstępach podczas ubijania. Teraz ubijać już wolniej, dodawać po łyżce mąki i na koniec proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Na górze rozłożyć dowolne owoce. Piec w nagrzanym piekarniku 35 minut.

Ciasto ostudzić i następnie polać lukrem.

Wykonanie ciasta w thermomix

  • nałożyć motylek, wlać białka i ubijać, obroty 3,5 do momentu aż piana będzie sztywna
  • dodać cukier i ubijać obroty 3, czas 20 sekund
  • ubijać obroty 2 i dodawać co chwilkę po jednym żółtku
  • dalej ubijać obroty 1 i powoli wsypać mąkę i proszek do pieczenia na przemian z wlewaniem oleju
  • na koniec dokładnie wymieszać kopystką.