Czasami nie mamy dużo czasu na przygotowanie i też czasami brakuje nam pomysłu.
Tak właśnie było w ten dzień, pracowałam długo, nic nie przygotowałam. Otwieram lodówkę i szukam pomysłu, wpadłam na pomysł przygotowania tego dania. Mam już na blogu podobne, ale z kiełbasą chorizo, tym razem będzie z bekonem lub boczkiem wędzonym.
Małe ziemniaczki , umyć i oskrobać za pomocą drucianej drapaczki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą być aż tak miękkie, żeby się rozpadały. Odlewamy wodę i lekko je obsuszamy trzymając garnek z ziemniakami na ogniu. Odstawiamy na bok.
Ziemniaki przykryć i okryć ręcznikiem, żeby nam nie ostygły. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki, boczek w 1 cm słupki.Na patelni z małą ilością oliwy smażymy kawałki bekonu lub wędzonego boczku, jak boczek będzie lekko przypieczony dodać cebulkę, posiekane drobno ząbki czosnku i smażyć tak długo, aż cebula straci kolor surowizny i lekko zmięknie, dodać musztardę i wymieszać. Wrzucić ziemniaki i smażyć co chwilkę potrząsając patelnią. ziemniaki muszą się zarumienić. Obsypać 3/4 ilości natki pietruszki, znowu wymieszać obsypać świeżo mielonym pieprzem, chwilkę jeszcze smażyć, gotowe.
II sposób – Może trochę łatwiej byłoby najpierw przesmażyć boczek, czosnek i cebulkę, zdjąć z patelni, potem obsmażyć ziemniaki. Jak już ziemniaki będą gotowe dodać przesmażony, chrupiący boczek z cebulą, obsypać natką pietruszki, wymieszać , chwilkę jeszcze smażyć, żeby wszystko razem się połączyło.
Wyłożyć na głęboki talerz i na górę położyć usmażone jajko sadzone, musi być lejące żółtko. Na koniec posypać pozostałą pietruszką.
Danie jest pyszne, zwykłe ale apetyczne. Można dodać dowolnej sałaty, jeśli ktoś lubi.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.