Jest to inna wersja pączków. Zamiast jak zwykle smażone w oleju, tym razem są pieczone.

Pyszne delikatne pączusie z pysznym sosem budyniowym. Z tej porcji wychodzi 8 pączków, więc radzę zrobić podwójną porcję. Są pyszne.

pączki pieczone

Mleko podgrzać , tylko tyle, żeby było letnie. Następnie dodać  do mleka  pokruszone drożdże i rozmieszać. Do miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło pokrojone  cienkie plasterki  i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając ciasto. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miseczki i przykryć folią spożywczą. odstawić do wyrośnięcia.

buchty z nadzieniem

Thermomix –  wlać mleko do naczynia miksującego, temp 37 C, obroty 1, czas 1 minuta

– dodać drożdże, czas 15 sek, obroty 4

– dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, masło pokrojone w kawałki,jajko, naczynie zamknięte, czas 2 minuty, interwał

– wyjąć ciasto i włożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia

– reszta jak wyżej

pączki

Sos – mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować( trochę odlać do rozmieszania budyniu), proszek budyniowy rozmieszać z odrobiną mleka. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i zagotować. Konsystencja sosu powinna być lekko lejąca. Odstawić do ostudzenia, ale można też podawać sos na ciepło.

Formowanie pączków –  wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na lekko posypaną mąką. Uformować wałek i pokroić na 8 plasterków i nałożyć powidła śliwkowe. Dokładnie zawinąć i zawinąć, stroną gdzie pączek został sklejony położyć na dno wysmarowanej masłem formy. Dostałam ten przepis od znajomej i nie powiedziała mi jak pączki rozmieścić na naczyniu do zapiekania. Teraz już wiem, że powinny leżeć w odstępach, nie powinny się stykać. Zostawić większy odstęp bo pączki jeszcze wyrosną. Oczywiście moje smakują tak samo, tylko wyglądają trochę inaczej, ponieważ się złączyły. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Oczywiście przykryć.

buchty z sosem

Masło roztopić z cukrem i letnim polać wyrośnięte pączki. Obsypać pączki grubo mielonym cukrem. Ja posypałam cukrem z płatków róż, które zrobiłam latem. Są cudne. Można też na koniec obsypać cukrem pudrem, wtedy jednak nie obsypujcie już cukrem grubo mielonym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 25-30 minut.

Buchty podawać z ciepłym lub zimnym sosem waniliowym.

Super, smaczne pączusie 🙂