Bułeczki … już nie wiem jak mam pisać, zawsze piszę że dobre i ktoś pomyśli zwariowała wszystko dobre ??? , staram się dodawać na bloga wszystko co smakuje nie tylko mi. Wiem że każdy ma swój smak i gust. Mój blog to jest moja książka kucharska z którą się z Wami dzielę z przyjemnością 🙂

grahamki

Rozkruszyć drożdże, rozmieszać z wodą, dodać 2 łyżki mąki cukier, lekko wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, wymieszać z mlekiem , twarogiem, olejem, solą i rozczynem z drożdży, ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie elastyczne. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować bułki i lekko je spłaszczyć, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

bułki z twarogiem

Posmarować bułeczki mlekiem posypać ziarenkami, wg uznania. Piec w nagrzanym piekarniku do  200C i piec 25-30 minut.

zdrowe pieczywo

Wyjąć z piekarnika położyć na raszki i przestudzić.

bułki chrupiące

Dzisiaj miałam te bułeczki do pasty z makreli.

Thermomix – wszystkie produkty włożyć na naczynia miksującego, drożdże rozmieszać w ciepłej wodzie i zraz dodać. czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

bułki