Zrobiłam te bułeczki jako dodatek do zupy z soczewicy, były pyszne. Będą super dodatkiem do rożnych zup oraz jako dodatek do mięs itp.
Ciasto drożdżowe – do miski wsypać mąkę dodać suszone drożdże, rozbite widelcem jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i cukier. Dokładnie zagnieść, żeby wszystkie składniki się połączyły, ubijamy chwilkę. Następnie wkładamy ciasto do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Thermomix, wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, czas 2,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Reszta tak samo.
Wyciągnąć wyrośnięte ciasto z miski i położyć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, formując w prostokąt. posmarować serkiem, obsypać posiekanym drobno czosnkiem, posypać również płatkami suszonej chilli i posikaną natką pietruszki.
Złożyć ciasto tak żeby powstały trzy warstwy , wtedy za pomocą wałka do ciast lekko rozwałkować, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przyklejało do stolnicy.
pokroić ciasto na 4 cm paski, potem przeciąć jeszcze na pół, ale już nie do końca. Wtedy zawinąć paski jak spiralkę i formując bułki.
położyć bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą delikatnego pędzelka posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Zostawić w ciepłym miejscu, żeby sobie spokojnie wyrosły.
Przed samym pieczeniem, posmarować bułeczki drugi raz jajkiem. Unikniemy wysuszania bułeczek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 minut. Bułeczki muszą lekko być zarumienione.
Smacznego
An etka
26 stycznia, 2015 o 20:11
Jaki dokładnie jest ten serek ziołowy ? Teraz taka mnogość serków, że wolę dopytać, by kupić ten właściwy.
kuchcik8
26 stycznia, 2015 o 20:20
Ja użyłam „boursin ” ziołowo czosnkowy, ale nie jestem pewna czy można go kupić w Polsce. Powinien być ale nie jestem pewna, możesz posmarować serkiem ziołowym Hochland. Pozdrawiam
Tomek
4 kwietnia, 2020 o 19:41
W niemczech serek jest w Edece