Zrobiłam te bułeczki jako dodatek do zupy z soczewicy, były pyszne. Będą super dodatkiem do rożnych zup oraz jako dodatek do mięs itp.

bułeczki z serkiem i czosnkiem

Ciasto drożdżowe –  do miski wsypać mąkę dodać suszone drożdże, rozbite widelcem jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i cukier. Dokładnie zagnieść, żeby wszystkie składniki się połączyły, ubijamy chwilkę. Następnie  wkładamy ciasto do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Thermomix, wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, czas 2,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Reszta tak samo.

Wyciągnąć wyrośnięte ciasto z miski i położyć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, formując w prostokąt. posmarować serkiem, obsypać posiekanym drobno czosnkiem, posypać również płatkami suszonej chilli i posikaną natką pietruszki.

bułki z pietruszkąbułki pszenne

Złożyć ciasto tak żeby powstały trzy warstwy , wtedy za pomocą wałka do ciast lekko rozwałkować, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przyklejało do stolnicy.

bułki ziołowe

pokroić ciasto na 4 cm paski, potem przeciąć jeszcze na pół, ale już nie do końca. Wtedy zawinąć paski jak spiralkę i formując bułki.

bułki z serem

położyć bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą delikatnego pędzelka posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Zostawić w ciepłym miejscu, żeby sobie spokojnie wyrosły.

bułki

Przed samym pieczeniem, posmarować bułeczki drugi raz jajkiem. Unikniemy wysuszania bułeczek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 minut. Bułeczki muszą lekko być zarumienione.

bułki pikantne

Smacznego