Pyszne bułeczki, zrobiłam je do barszczu. Wszystkim smakowały, więc mogę Wam je polecić.

bułki

Przygotowanie farszu – pieczarki umyć, oczyścić i pokroić drobno. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pieczarki i smażyć aż cała woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem i ziołami.

Zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie ciasta –  Drożdże rozmieszać w małej ilości ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i wymieszać. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać drożdże i wyrobić jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia. Jak  wyrośnie  ponownie lekko zagnieść. Uformować wałek o grubości 4 cm i pokroić na mniejsze kawałki. Z tej porcji wyszło mi 8 bułek, ale zrobiłam dość duże. Każdy kawałek spłaszczyć i nałożyć farsz. Zwinąć ciasto szczelnie i położyć na blaszce obsypanej delikatnie mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować bułki letnim mlekiem.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 20 -30 minut.

Wykonanie w thermomix

  • wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, ustawić naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
  • zostawić do wyrośnięcia
  • ponownie wyrobić, ustawić naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sekund
  • uformować bułki
  • reszta jak wyżej