Pyszne bułki idealne jako dodatek do zup i dań mięsnych. Bułeczki wyszły puszyste i pyszne.  Z tej porcji zrobiłam 8 bułek. Polecam

bułki

W letniej wodzie rozmieszać drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić pozostałe składniki i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić, ugniatając na gładkie sprężyste ciasto. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. Zostawić tak długo aż ciasto mocno wyrośnie.

Wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną delikatnie mąką. Ugnieść jeszcze raz delikatnie. Uformować ciasto w kulę spłaszczyć i przeciąć na krzyż. Następnie każdy kawałek podzielić na dwie lub trzy części. Ja podzieliłam na dwie i zrobiłam większe bułki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na stolnicy.  Z każdego kawałka uformować wałek o grubości 1 cm. Starając się wcisnąć ser w ciasto. Każdy wałeczek zwijać jak ślimaka, dosypując ser podczas zawijania.

bułki

Blaszkę wyłożyć papierem i położyć bułeczki w odstępach. Przykryć ręcznikiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Można obsypać dodatkowo ziołami.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 25 minut.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksująceo dodać letnią wodę, cukier i drożdże, wymieszać 30 sek, obroty 3
  •  dodać pozostałe składniki oprócz sera, wyrobić ciasto interwał, czas 3 minuty
  • zostawić aż wyrośnie. Następnie wyjąć z naczynia i postępować jak wyżej.

Smacznego