Ten przepis dostałam od mojej szwagierki Małgosi, następna dobra gospodyni domowa 🙂
Buraczki ugotować do miękkości, obrać ze skórki, potrzeć na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić drobno, papryki umyć, wyciąć błonki i nasionka, pokroić w drobną kostkę. Możecie paprykę i cebulę przekręcić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami , będzie łatwiej i szybciej 🙂 Do garnka wlać olej i dodać pokrojoną cebulkę, gotować tak długo aż cebulka będzie prawie miękka, wtedy dodać papryki i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw. Wylać wszystko do buraczków, dodać ocet, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Włożyć do czystych słoiczków i gotować słoiczki od zagotowania się wody 20 minut. Buraczki są mniam , mniam.
Dziękuję Małgosia, są super.
Anonim
27 sierpnia, 2022 o 19:49
Ile wychodzi sloiczkow z 5 kg buraków?
Maria Gorlik
27 sierpnia, 2022 o 23:59
Przepraszam ale nie pamiętam. Ale nie jest ich mało 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Romana
28 sierpnia, 2022 o 11:57
Jeśli cebulę i paprykę puszczę przez maszynkę to też muszę podgotować w zaprawie?
Maria Gorlik
28 sierpnia, 2022 o 20:11
Proszę zrobić jak w opisie. Pozdrawiam