Calzone jest przepyszne, możecie przygotować je na imprezy, kolację, obiad to już zależy od Was. Nadzienie można zrobić różne, ja proponuje Wam z wieprzowym mięsem mielonym, nadzienie powinno być pikantne.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na calzone – drożdże pokruszyć i zalać ciepłą wodą dodać łyżeczkę cukru i trochę mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać oliwę ,wyrośnięte drożdże i sól. Zagnieść ciasto , żeby było sprężyste i lśniące. formujemy kulę i wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy na 4 równe części lub 8, zależy to czy chcecie zrobić większe czy mniejsze. Nas było czworo więc zrobiłam cztery.
Thermomix – do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki – czas 20sek, obroty 2
– dodać mąkę, oliwę, sól, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
– reszta jak w opisie.
W czasie jak ciasto drożdżowe rośnie, przygotować farsz. Na patelnie rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulkę i czosnek, smażyć chwilkę następnie dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką,pieprzem cayenne, dodać mieszankę ziół, przesmażyć mięso, aż lekko zbrązowieje. Na koniec dodać pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę smażyć. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki, listki bazylii porwać,,kukurydzę odcedzić, wszystko dodać do mięsa, wlać puszkę pomidorów, wymieszać.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować, uformować ciasto w kształcie koła, nałożyć farsz, złożyć na pół i zawinąć brzegi ciasta, żeby zamknąć dokładnie. Posmarować calzone roztrzepanym białkiem, można obsypać ziołami suszonymi. Nagrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy calzone 20-25 minut. Powinny się lekko zarumienić.
Calzone jest naprawdę pyszne, ciasto rewelacyjne, polecam.
Podawać z sałatką zieloną i sosem czosnkowym lub innym.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.