Przepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej słodką, zależy z czym chcecie ją podać.
Przepis na thermomix na dole 🙂
Do dużego kubka wlać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i sól. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wsypać do miski mąkę, wlać wyrośnięte drożdże,roztopione masło, roztrzepane jajko. Dokładnie ugnieść ciasto dłońmi na gładką sprężystą masę. przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 3 równe części, każdą część rozwałkować – uformować podłużne wałeczki. Na początku wszystkie trzy wałeczki skleić, następnie zapleść warkocz. Końcówki ponownie skleić. Wyłożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować letnią, lekko osoloną wodą i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Obsypać makiem. Można podzielić ciasto na więcej części i zrobić takie bułeczki 🙂
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Pozostawić do ostudzenia.
Thermomix
do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, masło,sól, cukier, podgrzać 3 minuty, 37 C, obroty 2
– dodać mąkę , zmiksować naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał
– reszta jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.