Taki chleb zrobi każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny.

chleb z mąką pszenną

Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, otręby, nasiona słonecznika i dyni, cukier, sól. Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody i wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta.

Blaszkę o wymiarach   30 cm x 12 cm  wysmarować olejem i wlać ciasto.

chlebek domowy

Nagrzać piekarnik do 140 C z termoobiegiemi tak piec półtora godziny. Następnie zwiększyć do 180 C i piec jeszcze 10 minut.

Lekko przestudzić i wyjąć chlebek na raszki. Tak zostawić chlebek, aż całkowicie ostygnie.

Pycha, dziękuję Małgosia za przepis.