W Polsce mam takie specjalne  gliniane naczynie, ale tutaj wykorzystałam żaroodporne naczynie. Wyszedł super, rewelacja. Mam ten przepis od mojej siostry a ona od koleżanki. W taki to sposób przepis dotarł do mnie. Jest przepyszny warty polecenia.

Chleb

Wykonanie thermomix

  • do naczynia miksującego dodać maślankę, miód, pokruszone drożdże, wymieszać, temperatura 37 C, obroty 1, czas 3 minuty
  • dodać mąkę pszenną, żytnią, sól, letnią wodę, wyrobić ciasto czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
  • zostawić w naczyniu żeby wyrosło
  • dodać ziarna, niekoniecznie, ale ja lubię
  • wyrobić ponownie, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał
  • wyjąć ciasto z naczynia na stolnicę obsypaną mąką, uformować bochenek chleba, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
  • tak po około 20 minutach nagrzać piekarnik do 210 C, wstawić naczynie w którym będzie piekł się chleb. Naczynie musi być z przykrywką.
  • Pieczenie – jak już ciasto wyrośnie, wyjąć garnek czy formę z piekarnika. Uważać żeby się nie oparzyć. Na dno wlać odrobinę oleju i delikatnie włożyć ciasto. Ciasto naciąć ostrym nożem u góry. Przykryć przykrywkę i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 15-20 minut. Chleb musi być lekko brązowy. Jak popukacie w chlebek musi być taki specjalny odgłos.
  • Wyjąć chleb z garnka czy formy i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia.

chleb z garnka

Nie wytrzymałam i ukroiłam jak jeszcze był gorący 🙂

Wykonanie bez thermomix

  • do garnuszka wlać maślankę i mód i lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Jak już drożdże lekko wyrosną dodać je do mąki, dodać ziarna i wodę, sól i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę.
  • odstawić do wyrośnięcia, następnie ponownie zagnieść, ale już chwileczkę.
  • Na stolnicę wsypać trochę mąki i rozłożyć na nim ciasto formując bochenek chlebka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia
  • Pieczenie jak wyżej.