Pyszny zdrowy domowy chlebek.

Przygotowanie  zakwasu – do plastikowej miseczki dodać 100g mąki żytniej i 100ml letniej wody, wymieszać dokładnie. Owinąć miseczkę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej. Po 24 godzinach dodać ponownie 100g mąki żytniej i tyle samo wody, wymieszać, zawinąć folią, zostawić w temperaturze pokojowej. Powtarzać tą czynność przez 5 dni. Zakwas powinien mieć konsystencję drożdży, u góry pęcherzyki.

chleb na zakwasie z ziarnami

Przygotowanie ciasta na chlebek – wrzucić wszystkie składniki do dużej miski dodać i zakwas. Ja użyłam robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Jeżeli nie macie ugnieć ciasto rękoma na gładką masę, wszystkie składniki muszą się połączyć. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, zostawiamy na 8 godzin. Ciasto spokojnie rośnie. Ja zawsze robię wieczorem i na drugi dzień piekę.

Jest to duża porcja , na dwie blachy do pieczenia chleba, ja zawsze robię z połowy, ale jak jest więcej osób to warto zrobić z całej porcji. Chleb mam cały tydzień i cały czas jest dobry. Jest to chlebek mokry, bardzo zdrowy z otrębami. samo zdrowie, no i ja go bardzo lubię.

Nagrzać  piekarnik do 200C i piec 10 minut, potem zmniejszamy do 180 C i pieczemy 1,20 minut. Tym razem miałam mniejszą formę i chlebek jest wyższy dlatego przedłużyłam czas pieczenia o następne 15 minut. Zawsze radzę sprawdzić czy jest dostatecznie upieczony. Jak popukasz w górę chlebka musi być twarda. Oznacza to, że chlebek jest upieczony.

Przepis dostałam od Iwony mojej przyjaciółki, jest pyszny ja uwielbiam takie pieczywo. Dziękuję Iwona.

chleb razowy na zakwasie

Za każdym razem odkładam pół słoiczka od dżemu wyrośniętego ciasta i zostawiam jako zakwas na następny chlebek. Wstawiam słoik do lodówki, nawet na dwa tygodnie i jest dobry.