Wykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo.
Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć.
Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której będzie się piekł chleb, ale musi być z przykrywką. Można użyć prostego garnka, żaroodporną formę z przykrywką lub jak takie jak ja.
Formę polać olejem i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić 220 C. Jak już piekarnik będzie nagrzany, wyjąć naczynie i włożyć do niego ciasto na chleb. Zamknąć przykrywkę. Zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec 30 minut. Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i piec następne 20 minut.
Od spodu pięknie się upiekł 🙂
Wyjąć chleb z naczynia i położyć na raszkach. Zostawić tak długo aż całkowicie ostygnie.
Chlebek jest rewelacyjny. Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.