Chlebek jest pyszny, nic się nie kruszy. Naprawdę polecam.

chleb

Wykonanie ciasta – drożdże wymieszać w małej ilości letniej wody. Dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże. Do wyrobienia ciasta można użyć malaksera z końcówką do gęstych ciast lub rękoma dokładnie ugniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, następnie ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować olejem i obsypać ziarnami.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut.

Wyjąć chleb z formy i poczekać aż ostygnie.

Wykonanie chleba w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać drożdże, trochę letniej wody, cukier, obroty 1, czas 2 minuty, temperatura 37
  • odstawić do wyrośnięcia
  • dodać wszystkie składniki oprócz ziaren, wyrobić ciasto, interwał, czas 3 minuty
  • odstawić do wyrośnięcia
  • dodać ziarna, wyrobić ciasto czas 1 minuta, interwał
  • odstawić do wyrośnięcia
  • reszta jak wyżej