Jest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup.

indyjski chlebek

Z tej porcji wychodzi 12 małych  chlebków indyjskich. 

Mąkę pszenną i razową wymieszać razem. dodać olej, sól i letnią wodę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na 30 minut. Następnie ponownie zagnieść i odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na pół, jedno przykryć wilgotną szmatką. Z ciasta uformować rulon o grubości 3 cm, pociąć go na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć i uformować płaskie chlebki.

chlebek naan

Na głębokiej patelni rozgrzać mocno olej i kolejno smażyć chlebki. Podczas smażenia powinien lekko napuchnąć. Jak już chlebek się przyrumieni odwrócić go na drugą stronę. Smażyć już chwilkę.  Wyjąć chlebki z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i rozłożyć na papierowych ręczniczkach. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.

naan

Nie kłaść chlebków jeden na drugim bo się spłaszczą. Jeśli zostaną wam na drugi dzień i macie ochotę podać go na ciepło to podgrzać chlebki w piekarniku. Nigdy nie mikrofali bo będą szmaty a nie pyszne chlebki.

Smacznego.