Ten chleb będzie u mnie gościł na okrągło. Pyszny, idealny 🙂

chleb

Wykonanie – do wysokiego naczynia wlać letnią wodę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Przykryć naczynie ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. następnie dodać sól, obie mąki, ziarna. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. najlepiej użyć robota kuchennego. Ciasto jest dość lejące i klejące, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić ciasto . Formę wysmarować olejem i obsypać ziarnami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Pieczenie –  nagrzać piekarnik do 200 C i piec 60 minut.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego wlać letnią wodę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać czas 1 minuta, temp 37, obroty 1
  • wsypać obie mąki, sól, ziarna, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
  • odstawić do wyrośnięcia
  • jak ciasto urośnie ponownie wyrobić ciasto, czas 30 sekund, naczynie zamknięte, interwał
  • Formę do chleba wysmarować olejem i obsypać ziarnami. Wlać ciasto chlebowe do formy. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia
  • pieczenie jak wyżej

Chleb rewelacyjny. Spróbuj i nie pożałujesz, będzie smakował wszystkim.