Bardzo smaczna i orzeźwiająca zupa. Godna polecenia. Dziękuje Daria ta wersja jest najsmaczniejsza

chłodnik

W małej ilości osolonej wody ugotować oczyszczone i  pokrojone w kosteczkę  buraczki od botwinki. Jak są już miękkie dorzucić pokrojone liście i łodyżki. Dodać pokrojone drobno dwa buraczki. Gotować około 5 minut. Na koniec dodać pokrojony lubczyk. Jeszcze moment gotować. Ostudzić.

Najpierw rozmieszać trochę maślanki w małej ilości chłodnika. Następnie powoli wlewać maślankę i kubek gęstego jogurtu. Wymieszać. Teraz czas na pokrojony ogórek w kosteczkę i rzodkiewki.  Dodać posiekany koper, natkę pietruszki, szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać sok z cytryny, ale nie jest to konieczne.

Przed podaniem ugotować kilka jajek na twardo. Oskrobać z łupinek, pokroić na ćwiartki i dodać na każdą porcję zupy.

Na koniec dodać jednego  małego surowego buraka, pokrojonego na bardzo drobną kostkę. Nadaje on przepiękny kolor i smak.

Wstawić chłodnik do lodówki.

Najlepszy jest na drugi dzień.