Bardzo smaczna i orzeźwiająca zupa. Godna polecenia. Dziękuje Daria ta wersja jest najsmaczniejsza
W małej ilości osolonej wody ugotować oczyszczone i pokrojone w kosteczkę buraczki od botwinki. Jak są już miękkie dorzucić pokrojone liście i łodyżki. Dodać pokrojone drobno dwa buraczki. Gotować około 5 minut. Na koniec dodać pokrojony lubczyk. Jeszcze moment gotować. Ostudzić.
Najpierw rozmieszać trochę maślanki w małej ilości chłodnika. Następnie powoli wlewać maślankę i kubek gęstego jogurtu. Wymieszać. Teraz czas na pokrojony ogórek w kosteczkę i rzodkiewki. Dodać posiekany koper, natkę pietruszki, szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać sok z cytryny, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem ugotować kilka jajek na twardo. Oskrobać z łupinek, pokroić na ćwiartki i dodać na każdą porcję zupy.
Na koniec dodać jednego małego surowego buraka, pokrojonego na bardzo drobną kostkę. Nadaje on przepiękny kolor i smak.
Wstawić chłodnik do lodówki.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.