Smak z dzieciństwa, zawsze jak jem tą zupę to wspominam moją ciocię Jadziunię. Nigdy nie mogliśmy się doczekać aż zupa ostygnie. Ciocia gotowała ogromną porcję i studziła zupę w studni w dużej kance od mleka 🙂 Potem była zimna i przepyszna.
Do garnka wlać wodę, dodać umyte i bez szypułek truskawki, cukier, sok z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować aż truskawki będą miękkie. Kisiele rozrobić w małej ilości zimnej wody i dodać do zupy.
Odstawić do zupełnego ostudzenia.
Wykonanie klusek lanych – kluseczki robi się bardzo łatwo. Jajka , mąkę rozmieszać z wodą , dodać trochę soli. Użyć do tego celu trzepaczki. Kluseczki będą smaczniejsze, bardziej napowietrzone. Ciasto na kluseczki ma być gęściejsze jak na naleśniki.
W osobnym garnku zagotować wodę i lekko osolić, jak woda się gotuje powoli wlewać ciasto za pomocą widelca, żeby utworzyły się małe kluseczki.
Gotować minutkę, wylać kluski na sito i przepłukać pod zimną wodą. Bardzo dokładnie żeby były czyste.
Dodać kluski do zupy, Mocno schłodzić.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.