Smak z dzieciństwa, zawsze jak jem tą zupę to wspominam moją ciocię Jadziunię. Nigdy nie mogliśmy się doczekać aż zupa ostygnie. Ciocia gotowała ogromną porcję i studziła zupę w studni w dużej kance od mleka 🙂 Potem była zimna i przepyszna.

Do garnka wlać wodę, dodać umyte i bez szypułek truskawki, cukier, sok z cytryny.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować aż truskawki będą miękkie. Kisiele rozrobić w małej ilości zimnej wody i dodać do zupy.

chłodnik owocowy

Odstawić do zupełnego ostudzenia.

zupa owocowa z truskawkami

Wykonanie klusek lanych – kluseczki robi się bardzo łatwo. Jajka , mąkę rozmieszać z wodą , dodać trochę soli. Użyć do tego celu trzepaczki. Kluseczki będą smaczniejsze, bardziej napowietrzone. Ciasto na kluseczki ma być gęściejsze  jak na naleśniki.

kluski lane do zupy

W osobnym garnku zagotować wodę i lekko osolić, jak woda się  gotuje powoli wlewać ciasto za pomocą widelca, żeby utworzyły się małe kluseczki.

kluseczki

Gotować minutkę, wylać kluski  na sito i przepłukać pod zimną wodą.  Bardzo dokładnie żeby były czyste.

kluski

Dodać kluski do zupy, Mocno schłodzić.

zupa chłodnik

Smacznego