Przepyszne mięsko, zadziwiający smak. Piersi kurze często są suche, ale w tym daniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp.

piersi kurze

Piersi kurze umyć, wysuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem. Obsypać papryką słodką lub ostrą i oregano. Jogurt wymieszać z keczupem, dodać piersi kurze i  wymieszać. Wstawić do lodówki i zostawić je tam na drugi dzień.

chrupiące piersi kurze

Krakersy pokruszyć tak żeby zostały małe wyczuwalne kawałeczki. Mięso wyjąć z jogurtu, lekko potrząsnąć płatem mięsa i położyć na pokruszonych krakersach. Obtoczyć dokładnie kawałki mięsa z wszystkich stron.

Włożyć tak przygotowane mięso do żaroodpornego naczynia, uprzednio lekko wysmarowanym masłem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę.

Można je również piec  na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne.

Podawać z surówką z warzywami, to było pychotka 🙂

Dzięki Madziunia za pomysł.