Bardzo dobre chruściki, moja siostra uważa, że jest to najlepszy sprawdzony przepis i ja to potwierdzam. Kucharki w przedszkolu co roku w karnawale robią je dla dzieci, a jak wiecie dzieci to najsrożsi jurorzy 🙂 Jest to duża porcja.
Tłuszcz utrzeć na gładką masę, dodać cukier i dalej ucierać. Oddzielić żółtka od białek. Podczas mieszania dodawać po jednym żółtku. Wlać spirytus lub ocet.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i mieszać już bardzo delikatnie.
Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Pociąć na paski o szerokości 3 cm i długości 8 cm. Każdy prostokąt przeciąć w środku, ale nie do końca. Zostawić 1 cm od końca nie przecięty. Złapać za końcówkę i przepleść przez otwór, tworząc zawiniętego chruścika.
Rozgrzać olej i partiami smażyć chruściki. Po usmażeniu wyłożyć na papierowych ręczniczkach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Chruściki są pyszne, dzięki siostrzyczka.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.