Pyszne ciasteczka, zrobione zjedzone ? Zaczynam poszukiwania Świątecznych wypieków i ciasteczek. Oczywiście te ciasteczka nie tylko na święta.

ciastka z płatków

Płatki obsmażyć na suchej patelni, ciągle mieszać. Nie można dopuścić żeby się przypaliło. Muszą tylko lekko nabrać rumieńca. Zdjąć z patelni i przestudzić.

ciastka

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem. Do utartego masła dodać po jednym żółtu i ciągle ucierać.

Do utartego masła dodać płatki, migdały i wymieszać.

Białka ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

ciastka z migdałami

Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując ciasteczka o grubości 0,5 mm. Piec w nagrzanym piekarniku 190 C przez 20 minut.

Wyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić. Włożyć do szczelnego pudełka, tak przygotowane ciasteczka można przechowywać dość długo.

Są pycha, jak ktoś lubi bardziej słodkie to można polać czekoladą lub lukrem. Ja tego nie robiłam bo dla mnie są super.

Thermomix

-uprażyć płatki owsiane na patelni, tyle tylko żeby nabrały lekkiego rumieńca, ostudzić

-białka ubić, nałożyć motylek, obroty 3,5, czas 3-4 minut, wyjąć z naczynia i położyć do miski

-zdjąć motylek, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, olejek zmiksować obroty 5, czas 1 minuta

-dodać żółtka, zmiksować obroty 5, czas 1 minuta

-wyjąć masę maślaną, dodać płatki, migdały, wymieszać kołpystką

-dodać białka i delikatnie wymieszać

– piec jak wyżej