Bardzo dobre ciasto, nasączone alkoholem. Ciasto biszkoptowe jest bardzo dobre, puszyste nic suche. Maliny dodają kwasowości. Krem fantastyczny. Zrobiłam to ciasto na urodziny kolegi. 

cappuccino

Wykonanie biszkoptu cappuccino – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli podczas mieszania wsypywać cukier. Dalej ubijać i co jakiś czas dodawać po jednym żółtku. Mąkę, proszek cappuccino, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Po łyżce dodawać do masy, ale mieszać już delikatniej. Formę o wymiarach  23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 25-30 minut.  Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu z ciasta musi być suchy.  Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

ciasto cappucino

Poncz do nasączania biszkopty – zaparzyć kawę odrobiną wrzącej wody, przecedzić. Kawa musi być czysta bez fusów. Do kawy dolać rum, wymieszać. Jak biszkopt jest już całkowicie zimny skropić go tym ponczem. Musi sami wyczuć ile, nie zróbcie zbyt mokrego. Pozostały poncz dodać do kremu.

Przygotowanie galaretki –  galaretki wysypać do dużej miski, zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby ostygła. Jak już jest zimna dodać maliny i odstawić do stężenia. Jak już zacznie gęstnieć wylać galaretkę z owocami na zimne ciasto. Odstawić do całkowitego stężenia.

ciasto z malinami

Przygotowanie kremu żelatynę wsypać do kubka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Następnie zalać żelatynę wrzącą wodą, około 1/4 szklanki. Żelatyna musi się rozpuścić. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby ostygła.

W  misce wymieszać jogurt grecki, masę kajmakową, proszek kawy cappuccino. Masa musi być zupełnie gładka. Śmietanę ubić na sztywną pianę i powoli dodawać po łyżce masę z jogurtem. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać zimną żelatynę i ponownie wymieszać. Natychmiast wylać masę na sztywną warstwę z galaretek. Przykryć ciasto dokładnie i wstawić na noc do lodówki.

ciasto cappuccino

Następnego dnia udekorować ciasto według uznania.  Ja nie jestem orłem w tej dziedzinie. Muszę coś z tym zrobić, coraz częściej bardzo mi brakuje tej kropki nad” i „. Czyli ciasto smakuje super, ale brakuje tego czegoś co zachwyci na pierwszy rzut oka. Dekorowanie jest bardzo ważne, muszę się jeszcze dużo nauczyć.  To jeszcze przede mną 🙂

Ciasto pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Z ciasta pozostało tylko wspomnienie 🙂 Polecam  zrobić je na specjalne okazje.