Bardzo proste i pyszne ciasto. Myślę że można również spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami.
Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i zawsze dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać bardzo drobno nożem.
Do masy maślanej dodać kakao, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę i czekoladę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą.
Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta.
Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cztery części. Na cieście rozłożyć gruszka obok gruszki i przykryć drugą częścią ciasta.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45-50 minut. Ciasto nabierze złotego koloru i powinno urosnąć. sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta.
Jak ciasto ostygnie polać ciasto roztopioną czekoladą lub lukrem.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło, cukier, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta
- mieszać obroty 6, dodawać co kilka sekund po jednym jajku
- dodać pozostałe składniki,( czekolada musi być połamana na małe kawałki) wymieszać obroty 6, czas 1 minuta
- zebrać ciasto z boków naczynia i wymieszać ponownie, obroty 6, 20 sekund
- reszta jak wyżej.
Danuta
16 września, 2018 o 20:24
Jak czytam Twoje przepisy to od razu bym chciała robić są proste i z pewnością pyszne w środę zabieram się za pasztet o to chodzi proste i z pewnością pyszne
Pozdrawiam serdecznie też tego pięknego małego słodziaka i mamę Twoją ze zdjęcia tak odbieram
Maria Gorlik
16 września, 2018 o 21:09
Oj dziękuję, aż mi się łzy zakręciły. Mój blog to nie tylko przepisy ale moja historia i kochana rodzina. Rodzina to coś co dodaje skrzydeł. Pozdrawiam serdecznie.