Ciasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże.
Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki.
Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych składników. Dokładnie wyrobić ciasto, jak każde ciasto drożdżowe. Około 4 minut, następnie włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.
Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
– reszta jak wyżej
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Układać kawałki ciasta kolejno, zaczynając od boków okrągłej formy aż do środka. Nie martwcie się jak będzie trochę mało, ciasto jeszcze będzie rosło. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Oczywiście przykryć formę.
Przygotowanie glazury – w garnuszku roztopić masło, dodać cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Letnim masłem polać całe ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 45-55 minut. Ciasto musi się zarumienić.
Można posypać ciasto cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego
Anna
20 czerwca, 2020 o 16:42
Szukałam ciasta drożdżowego bez jajek, do zrobienia w termomiksie, znalazłam ten przepis i wyszło super! Będę jeszcze nie raz piec tę wersję 🙂
Maria Gorlik
21 czerwca, 2020 o 10:39
Cieszę się bardzo że podoba się przepis. Życzę miłego dnia
Iza
27 kwietnia, 2022 o 10:49
Super przepis. A jeśli używam świeżych drożdży to ile mam dać?
Maria Gorlik
27 kwietnia, 2022 o 16:24
Czasami nie warto zmieniać, proponuje zrobić jak w przepisie. Pozdrawiam serdecznie.
Iza
28 kwietnia, 2022 o 12:33
Dałam 20 g świeżych drożdży i ze dwie łyżki mąki więcej 😉
Zamiast glazury kurosznkę i nie zawijałam tylko normalnie rozłożyłam ciasto z owocami. Wyszło super. Robiłam wczoraj, a dzisiaj nadal pulchny 😉
W thermomixe, tylko najpierw podgrzalam mleko z drożdżami i cukrem 🙂
Maria Gorlik
29 kwietnia, 2022 o 09:00
Dziękuje za komentarz. Każda uwaga i rada cenna. Pozdrawiam serdecznie