Ciasto to można zrobić na trzy sposoby. Ja zrobiłam na dwa, jedno z masą śliwkową drugą tylko z kremem i migdałami. Mój mąż nie lubi śliwek, więc musiałam improwizować.
Ciasto drożdżowe, mąkę wymieszać z 75g cukru. Mleko podgrzać , wkruszyć drożdże , dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli, trochę mąki, wymieszaj. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, przestudzić, do mąki wlać wyrośnięte drożdże i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Blachę natłuścić, ciasto ponownie zagnieść, rozłożyć na blaszce i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Masa migdałowa, w miedzy czasie jak ciasto rośnie przygotować masę migdałową. Rozpuścić masło dodać cukier,śmietanę, podgrzewać i mieszać aż cukier się rozpuści, wrzucić migdały , chwilkę smażyć, przestudzić. Letnią masę położyć na ciasto drożdżowe i piec w nagrzanym piekarniku do 180C i piec 25-30 minut.
Masa budyniowa, budyń ugotować z 30g cukru, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 60g cukru na gładką masę, powoli dodawać zimny budyń, dokładnie wymieszać.
Masa śliwkowa, śliwki wypestkować, wrzucić do garnka dodać cukier i gotować aż się rozgotują.Nie piszę ile dodać cukru bo to zależy od tego jakie kwaśne są śliwki. W kubku rozmieszać kartoflankę z małą ilością wody i wlać do gotującej masy śliwkowej, zagotować. Zamieszać i odstawić do przestudzenia.
Ciasto drożdżowe przestudzić, jak już jest zimne przekroić na pół. Na dolną warstwę położyć masę śliwkową, potem krem budyniowy i druga część ciasta drożdżowego z migdałami. Lekko przydusić i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Pierwszy sposób: Ciasto drożdżowe z masą migdałową, śliwkową , budyniową
Drugi sposób: ciasto drożdżowe z masą migdałową, budyniową
Trzeci sposób : wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blaszkę , u góry rozłożyć śliwki na to masę migdałową i do piekarnika. Piec tak jak wyżej. Po wystudzeniu przeciąć na pół przełożyć masą budyniową.
Smacznego.
gin
1 września, 2014 o 03:23
Sama nie wiem, które lepsze… Spróbowałabym obu 🙂
kuchcik8
1 września, 2014 o 13:49
Trzeba spróbować , zachęcam . 🙂
Marta
3 marca, 2015 o 22:27
Witam,
Szykuje się do tego pysznego ciasta ale nie moge znaleźć ilości masła do ciasta drożdżowego.
Pozdarwiam 🙂
Benita
30 listopada, 2021 o 19:36
Pyszne znika w jeden dzień
Maria Gorlik
30 listopada, 2021 o 21:20
Miło mi to słyszeć. Pozdrawiam