Można to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto.

ciasto francuskie

Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie  węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut.

ciasto francuskie z owocami

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Ciasto francuskie musi napęcznieć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

krem z białą czekoladą

Krem – do garnuszka wlać śmietanę i przeciętą na pół laskę wanilii, podgrzać, ale nie pozwolić żeby się zagotowało.  Wyjąć laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Cały środek z laski wanilii wrzucić do śmietany, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce.

Schłodzoną masę lekko ubić, musi się spienić i troszeczkę zwiększyć swoją objętość.

Na spodni płat ciasta rozłożyć krem i obsypać dowolnymi owocami. Przykryć krem drugim płatem ciasta, lekko przydusić. Obsypać cukrem pudrem.

Pycha, smacznego