Szybkie danie na imprezę i nie tylko. Polecam pycha.

kurczak w cieście

Przygotowanie masy szpinakowej – na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekane ząbki czosnku, smażyć chwilkę. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, mieszać i smażyć aż nadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista.

Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać.

Przygotowanie ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać bazylią. Jak macie świeże listki bazylii to również je rozłożyć.

Zawinąć ciasto, pasek za paskiem zawijać jak warkocz. Górę ciasta posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Obsypać suszoną bazylią.

Pieczenie – do nagrzanego piekarnika do 200 C włożyć roladę i piec 35-40 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru.

Podawać na ciepło. Polecam pycha.