Delikatne, nie za słodkie ciasto. Idealne na specjalne okazje. Ja zrobiłam je dla mojej kochanej mamuśki na 88 Urodziny. Polecam bardzo. 

ciasto

Zaczynamy od masy bezowej – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już jest białko mocno ubite ubijać dalej i powoli wsypywać cukier. Po dodaniu całej ilości cukru jeszcze chwilkę mieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę z białek. Na górę wysypać płatki migdałów.

Ubijanie masy bezowej w thermomix

  • nałożyć motylek,  wlać białka i szczyptę soli, bijać obroty 3,5, czas 4 minuty
  •  ubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier
  •  ubijać jeszcze 30 sekund obroty 3
  •  wylać masę na blaszkę i obsypać płatkami migdałów

ciasto

Pieczenie masy z białek – Nagrzać piekarnik do 200 C i piec bezę dokładnie 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze kolejną godzinę i 15 minut. Gdyby po godzinie beza była już upieczona, u góry twarda i zarumieniona To oznacza że bez gotowa.  Zostawić bezę chwilkę do przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z blaszki.

ciasto

Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Na koniec szybko zagnieść tworząc kruszonkę. Włożyć ciasto do woreczka i na godzinę do lodówki. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto na dno blaszki, lekko przydusić i nakłuć widelcem.

Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 150 C i wstawić blaszkę następnie zwiększyć temperaturę do 190 C i piec 20 minut. Odstawić do ostudzenia.

Wykonanie kruchego ciasta w thermomix

  • wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wyrobić ciasto obroty 4, czas 15 sekund
  • następnie wyjąć z naczynia lekko zgnieść
  • włożyć ciasto do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki
  • włożyć ciasto na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygnieść i nakłuć widelcem. Blaszka musi być ta samo w której piekła się beza.

Przygotowanie galaretki – galaretki rozmieszać w przegotowaną wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu aż galaretka zacznie tężeć.

Na upieczonym i zimnym cieście kruchym rozłożyć pokrojonego w grube kawałki banana ( 2cm kawałki ), obrane mandarynki i odsączone ananasy. Zalać wszystko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało.

Przygotowanie masy śmietanowej – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tyle żeby napęczniała. Następnie zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę  ze szczyptą soli ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Wlać żelatynę i szybko wymieszać. Natychmiast wylać na galaretkę.

Delikatnie zdjąć papie z bezy i położyć na śmietanie. Przykryć i ponownie wstawić do lodówki.

Najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce lub na całą noc.

Przygotowanie masy śmietanowej w thermomix

  • nałożyć motylek, wlać śmietanę i szczyptę soli, ubijać obroty 3,5 Nie podaję czasu bo trzeba sprawdzać.
  • jak już śmietana jest gęsta dodać cukier, zimną żelatynę, wymieszać obroty 1, czas 5 sekund

Ciasto pycha, polecam.