Pyszne ciasto ze wspaniałą masą migdałową. Jogurt powoduje że ciasto na spodzie nie jest suche i ma pyszny smak. Myślę że to ciasto nie sprawi nikomu zawodu, wszyscy będą zadowoleni.
Na patelni roztopić masło i miód, wrzucić płatki migdałowe i smażyć mieszając, aż się zarumienią i nabiorą złotego koloru, odstawić do ostudzenia. Do chłodnej masy dodać jedno jako i wymieszać.
Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać sukcesywnie po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, olejek migdałowy, płatki migdałów i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. masę wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 20x30cm. Na górę rozłożyć masę migdałową i piec w nagrzanym piekarniku do 190C przez 40 minut
Thermomix- założyć motylek ubić białka, czas 4 minuty, obroty 3, wyjąć ubitą pianę i odstawić na bok
– zdjąć motylek, wrzucić masło, cukier, żółtka, czas 3 minuty, obroty 3
– dodać pozostałe składniki, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał
– dodać białka , czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał, lub wymieszać łyżką.
-reszta jak wyżej
Małgosia
22 listopada, 2015 o 16:13
właśnie sobie zajadam ten placuszek!!! :))
wilgotny spód, krucha góra z prażonymi migdałami- miodzio!!!!pycha !!!mniam, mniam
kuchcik8
22 listopada, 2015 o 16:15
Super, cieszę się. pozdrawiam