Dzięki dodaniu potartej cukinii ciasto jest wilgotne. Zachęcam do wypróbowania, smak ciasta jest bardzo dobry. Można zrobić bez kremu, tylko polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałów. 

ciasto kakaowe

Przygotowanie cukinii – cukinię obrać, za pomocą łyżki wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć cukinię na tarce z dużymi oczkami. położyć cukinię na sitku i zostawić do odsączenia. Następnie jeszcze wydusić nadmiar wody.

ciasto kakaowe

Wykonanie ciasta jest bardzo proste – mąkę przesiać do miski, dodać migdały, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, olej,wyciśniętą cukinię. Za pomocą miksera wymieszać wszystko na gładką masę. Wszystkie składniki muszą się połączyć.

ciasto

Pieczenie – formę o wymiarach 23 cm x 30 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia.  Jak po wyjęciu patyczka z ciasta patyczek jest suchy – ciasto jest gotowe. Po upieczeniu zostawić ciasto do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu –  żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić żeby napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem i wymieszać. Wrzącej wody wlać tyle żeby tylko można było rozmieszać żelatynę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone z cukrem  delikatnie ubić, tyle tylko żeby napowietrzyć. Dodać po łyżce ubitej śmietany i wymieszać. Na koniec dodać maliny i ponownie wymieszać. Dodać tężejącą żelatynę do kremu i dokładnie wymieszać.

ciasto

Formowanie ciasta – ciasto przekroić na pół. Na spodnią część ciasta położyć 3/4 ilości kremu. Rozsmarować na całej powierzchni, przykryć drugim płatem ciasta. Na górze posmarować pozostały krem, udekorować malinami. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.