Bardzo dobre ciasto makowe, nie jest suche a gruszki wzbogacają smak. Szybko i łatwo się je robi, każdy z łatwością je upiecze.

ciasto makowe

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Masło rozpuścić i wsypać cukier, cukier waniliowy i mak, wymieszać. Dodać  przestudzoną masę z masła do mąki, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera kuchennego .

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli dodawać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

szybki makowiec

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.

Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Rozłożyć gruszki na cieście i lekko je przydusić. Do każdej gruszki włożyć  troszeczkę dżemu z czarnej porzeczki. Dżem musi być gęsty.

makowiec z owocami

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C i piec około 50 minut.  Rozmiar blaszki to 25-30 cm. Po przestudzeniu ciasto  można polać lukrem, zrobionym z cukru pudru i wody lub tylko obsypać cukrem pudrem.

ciasto z gruszkami

Ciasto jest pyszne, polecam.