Niezwykle proste i pyszne wilgotne ciasto. Możecie je zrobić z różnymi owocami. Nie pytajcie mnie dlaczego tak się nazywa i co ma wspólnego nazwa z tym ciastem – bo nie wiem. Tak dostałam i tak już ma zostać 🙂  Polecam

Wykonanie – mąkę tortową, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać zimną margarynę. Dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać i dodać do ciasta. Teraz już delikatnie wmieszać owoce do ciasta.

Pieczenie –  keksówkę o wymiarach 12 x 22 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Do tzw. suchego patyczka. Zimne ciasto polać lukrem.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać jajka, cukier i cukier waniliowy, mieszać obroty 5, czas 1 minuta
  • dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, roztopioną i zimną kasię, wymieszać obroty 6 czas 1 minuta
  • zdjąć ciasto z boków, wymieszać obroty 6, czas 5 sek
  • dodać owoce obtoczone w mące ziemniaczanej, wymieszać delikatnie kopystką
  • reszta jak wyżej