Ciasto bardzo dobre, wilgotne. Bardzo długo świeże.
Przygotowanie ciasta ciemnego – jajka z cukrem brązowym i waniliowym ubić na puch. Do garnka dodać margarynę i pokruszoną czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzić i cały czas ubijając masę jajeczną wlewać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy czekoladowej. Cały czas ubijać.
Przygotowanie ciasta w thermomix
- nałożyć motylek, dodać jajka, cukier brązowy i cukier waniliowy, obroty 3,5, czas 3 minuty
- roztopić w garnuszku margarynę i czekolady, lekko przestudzić
- ciągle ma być motyle, ubijać obroty 3 , powoli wlewać ciepłą roztopioną czekoladę
- przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, dodać do masy, wymieszać obroty 2,5, czas 1 minuta z motylkiem
- 1/3 ciasta wylać na blaszkę a pozostałe do miseczki. Umyć naczynie miksujące
Przygotowanie masy serowej w thermomix
- do naczynia dodać serek, cukier i ajerkoniak lub mleczko skondensowane, nałożyć motylek, wymieszać obroty 3,5, czas 2 minuty
- wylać masę na ciemne ciasto i obłożyć pozostałym ciemnym ciastem
Pieczenie jak niżej
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 3/4 ciasta na dno blaszki.
Przygotowanie masy białej – zmiksować dokładnie serek, cukier i ajerkoniak. Jeśli zrobicie z mleczkiem skondensowanym niesłodzonym to dodać 3-4 łyżki cukru i również zmiksować z serkiem. Masa jest rzadka ale taka ma być. Masę tą wylać na ciasto ciemne i obłożyć pozostałym ciastem ciemnym.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35 minut. Jeżeli będziecie piec z termoobiegiem to temperatura 160 C. Po tym czasie pieczenia sprawdzić patyczkiem stan upieczenia.
Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.